PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Ing. Karel Antoušek | Český telekomunikační úřad, vrchni rada

Je absolventem fakulty vojenské sdělovací techniky Vojenské akademie Brno.

V letech 1982 - 2003 pracoval na různých pozicích v armádě, především u letectva a protivzdušné obrany a oblasti kmitočtového managementu. Vrcholem armádního angažmá bylo v letech 2003 - 2006 zařazení do mezinárodního štábu na strategickém velitelství NATO v belgickém Monsu a následně v americkém Norfolku.
Od roku 2009 pracuje na ČTÚ. Má bohaté zkušenosti z práce v mezinárodních organizacích (ITU, CEPT, EU a dalších). Zodpovídá, kromě jiného, za přípravu ČR na Světovou radiokomunikační konferenci (WRC). Byl členem české delegace na WRC v roce 2003, 2012 a 2015.

RNDr. Miroslav Bárta, Ph.D. | Astronomický ústav AV ČR, v.v.i., observatoř Ondřejov

Vystudoval MFF UK v Praze, kde nyní působí i jako externí přednášející (Radioastronomie, Sluneční fyzika). Jako postdoktorand (2008-11) pobýval na Ústavu Maxe Plancka pro výzkum Sluneční soustavy v Göttingen, SRN.

Pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově, kde se zabývá výzkumem sluneční aktivity – zejména počítačovým (HPC) modelováním plazmatických procesů ve slunečních erupcích, jejich diagnostikou s pomocí radiových a mikrovlnných pozorování a mikrovlnnou interferometrií s observatoří ALMA.

Je autorem projektu MŠMT – EU ARC.CZ – Národní výzkumná infrastruktura (účast ČR v observatoři ALMA) a v letech 2015-16 byl jejím prvním vedoucím. Vedl evropskou účast na vývoji specifického režimu pozorování Slunce s observatoří ALMA (2014-17) a od roku 2017 působí jako evropský koordinátor jejího vědeckého využití pro výzkum Slunce. Má na starosti i vývoj celosvětově závazné procedury pro zpracování všech slunečních dat z observatoře ALMA a správu její centrální dokumentace na https://wikis.alma.cl.

doc. Ing. Jiří Chod, CSc. | ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra telekomunikační techniky

Vystudoval ČVUT-FEL v Praze, obor telekomunikační technika a na tomto pracovišti působí dodnes. Mezi hlavní směry jeho zájmu patří mobilní komunikace a GNSS, klasická číslicová technika a mikroprocesory. Všechny tyto oblasti potom zahrnul do řady výzkumných úkolů a grantů, zejména se zaměřením na lékařské obory a asistivní služby. Typickým příkladem je dálkový dohled nad člověkem (eHealth), nebo aplikace pro navigaci nevidomých.

Protože zastává názor, že chcete-li něco přednášet, musíte to i dělat,  dlouhodobě pracoval v projekčních i realizačních firmách, často vlastních. Aktuálně vede projekty zabývající se návrhem a realizací měření hluku a dále projekty pokročilých navigací pro nevidomé, ale zabývá se i dlouhodobou úschovou DNA.

Ing. Martin Hanuš | Český telekomunikační úřad

Vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT, obor radioelektronika. Od roku 2010 pracuje na Českém telekomunikačním úřadě v odboru správy kmitočtového spektra, oddělení pozemní pohyblivé služby.

Podílel se na přípravě podmínek a uskutečnění předchozích výběrových řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro sítě elektronických komunikací v pásmech 800 MHz, 1800 MHz, 2600 MHz a 3600–3800 MHz. V rámci své pracovní činnosti má na starosti též veškeré procesní kroky v souvislosti s výběrovými řízeními a udělením přídělů rádiových kmitočtů a následnou kontrolu plnění uložených podmínek.

doc. Ing. Přemysl Hudec, CSc. | ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, katedra elektromagnetického pole

Vystudoval ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, obor Radioelektronika. Na tomto pracovišti působí dodnes jako učitel a vědecký pracovník. Mezi jeho pedagogické zájmy patří zejména obecná radiotechnika, návrh mikrovlnných obvodů a problematika mikrovlnných měření.

Jeho výzkumné aktivity jsou do značné míry orientovány na VF a mikrovlnné systémy, v posledních letech řada z nich souvisí s využitím těchto prostředků v bezpečnostních aplikacích. Aktuálně vede projekt zabývající se návrhem a realizací simulátorů cílů pro automobilové radary.

doc. Ing. Lukáš Jelínek, Ph.D. | Státní zdravotní ústav

Narodil se v Kladně v roce 1980. V roce 2006 obhájil doktorskou práci na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze a v roce 2015 získal na téže fakultě pozici docenta. Jeho domácí pracoviště je katedra elektromagnetického pole. Od roku 2006 je vedoucím Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Mezi hlavní oblasti jeho vědeckého zájmu patří šíření elektromagnetických vln v komplexním prostředí, teorie elektromagnetického pole, numerické metody a optimalizace.

V rámci práce ve Státním zdravotním ústavu se podílel na přípravě české i evropské legislativy týkající se ochrany zdraví před neionizujícím zářením.

Ing. et Bc. Jakub Juhas | Digital Broadcasting s.r.o.

V roce 2009 dokončil High School of Oberlin, Ohio, USA Graduation, Scholastic Excellence Top 10%.

Dd roku 2012 začal pracovat v oblasti Telekomunikací v České republice, po absolvování 2013 Slovenské technické univerzity v Bratislavě, Slovenská republika Fakulta elektrotechniky a informatiky absolvoval rovněž v roce 2015 Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava, Česká republika Fakulta elektrotechniky a informatiky.

Významně se v rámci DTT podílel na rozvoji, výstavbě a provozu Vysílací sítě 4 (Multiplex 4), Vysílací sítě 24 (Multiplex 24) a Regionální sítě 7.

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. | VUT v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky

Absolvoval elektrotechnickou fakultu VUT v Brně v roce 1970.  Poté působil v Ústavu přístrojové techniky AV ČR v oddělení vysokofrekvenční spektroskopie. Od roku 1990 vedl oddělení nukleární magnetické rezonance.

V roce 2002 přešel do Ústavu radioelektroniky FEKT VUT v Brně kde působí dosud. Podílel se na několika dosud nejvýznamnějších projektech organizace AMSAT, jejíž je doživotním členem. Za podíl na návrhu a konstrukci palubního komunikačního zařízení družice Phase III-D získal plaketu AMSAT, Za výsledky výzkumu v oblasti družicové komunikace obdržel cenu rektora VUT a spolu se svými doktorandy cenu Siemens (2004).  V roce 2007 mu za výsledky výzkumu byla udělena cena ministra školství České republiky.

Dlouhodobě se zabývá příjmem extrémně slabých signálů, zvláště extraterestrického původu a to jej přivedlo ke komunikaci odrazem od měsíčního povrchu.

Roman Kropáček | Český rozhlas

Celý profesní život se zabývá rozhlasovým vysíláním a vším, co s rádiem souvisí. První zkušenosti získal v Českém rozhlase v Plzni, kde pracoval čtyři roky v oddělení přenosové techniky. Dalších 14 let působil v rádiu Proton (později Kiss Proton), kde odpovídal za kompletní technický chod rádia. (včetně produkce, výroby zvukových obalů a reklamních spotů). V roce 2009 nastoupil jako provozní ředitel telekomunikační společnosti RTI cz s.r.o., která provozuje analogové a digitální vysílání. Podílel na chodu a výstavbě FM i DAB+ vysílačů, propagaci digitálního vysílání a spuštění několika pilotních projektů digitálního rozhlasu. Koncem roku 2022 se vrátil do Českého rozhlasu Plzeň, kde zajišťuje výrobu pořadů a živé vysílání.

Spolupracuje s mezinárodní organizací WorldDAB, aktivně se podílí na konzultacích o rozvoji DAB vysílání, zúčastňuje se odborných konferencí, přednáší na školách a byl u zrodu zahájení vysílání digitálního rozhlasu DAB+ v České republice.

Autor projektů na podporu DAB vysílání:

  • Digitální rozhlas do škol
  • Den s digitálním rádiem
  • DAB rádio pro nevidomé a slabozraké
  • Digitalradiodab.cz - webový portál věnovaný DAB vysílání.

Práce a digitální rozhlas DAB je jeho velkým koníčkem.

Ing. Jaroslav Laifr, Ph.D. | SkyFox Labs s.r.o.

Absolvent ČVUT FEL v Praze. Dd roku 2011 pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR na pozici vývojáře elektroniky pro přístroje na misích Evropské kosmické agentury ESA (Lunar Lander / L-DEPP, Solar Orbiter / RPW, JUICE / RPWI).

V rámci PhD studia vedl tým studentů v přípravě družice CzechTechSat. V roce 2015 založil společnost SkyFox Labs s.r.o., která se zabývá vývojem a prodejem elektroniky pro malé družice. Společně s Dr. Pavlem Kovářem z FEL ČVUT realizuje první český soukromý výzkumný družicový projekt Lucky-7.

Ing. Jiří Macek | Český telekomunikační úřad

Působí od r. 1988 v oboru telekomunikací (nejprve ve státní zkušebně ve Výzkumném ústavu spojů). V Českém telekomunikačním úřadu pracuje od jeho vzniku v r. 1993.
V letech 1993–2004 prováděl schvalování rádiových zařízení, od r. 2004 pracuje v odboru správy kmitočtového spektra, kde je činný v záležitostech všeobecných oprávnění, při přípravě aukcí rádiových kmitočtů apod.
Podílí se na mezinárodních aktivitách ČTÚ (pracovní skupiny CEPT-ECO, nyní výbor Evropské komise TCAM / EGRE).

prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. | ČVUT, Fakulta elektrotechnikcká studijní program Komunikace, Multimédia a Elektronika

Jakub Melín | DVB Servis

RNDr. Radim Pařízek | Digital Broadcasting s.r.o., Progress Digital s.r.o.

„Přechod na DVB-T2 jsme úspěšně zvládli s atraktivním obsahem a lepším pokrytím Multiplexu 24.“

Absolvent Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
Úspěšný podnikatel v oblasti médií od roku 1998, leader a bubeník kapely Citron a vlastník nahrávacího studia Citron.
Je majitelem Radia Čas, jedné z nejposlouchanějších rozhlasových stanic na Moravě, Radia Čas Rock, televizních stanic Pohoda-Relax a Rebel a provozovatelem slevového portálu Radiomat.

Provozuje také celoplošné zemské multiplexy 4 s pokrytím 95,5% a MPx1a/RS7 s pokrytím 85 % s trvale rostoucí penetrací.

Ing. Vladimír Petržílka | Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

  • Absolvent ČVÚT Praha – fakulta elektrotechnická, obor rádio a televize

Praxe
V současné době pracuje na Ministerstvu průmyslu a obchodu, odbor implementace strukturálních fondů. Působí také jako manažer řady projektů v oblasti CATV (kabelové televize) a FTTH (internetové připojení optickými kabely). Bohaté zkušenosti získal také ve společnostech:

  • České Radiokomunikaceí
  • Elektronika
  • TES Media
  • Karneval Media LTD
  • Stream Communications Polsko
  • Rio Media a.s.

Ing. Michal Pokorný, Ph.D. | Západočeská Univerzita v Plzni, Fakulta elektrotechnická, Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací

Ing. Marcel Procházka | České Radiokomunikace a.s.

Je ředitelem regulace a strategie Českých Radiokomunikací. Před příchodem do ČRa působil ve vedení kabelových společností Kabel Plus/UPC a Karneval Media s odpovědností za technický provoz a rozvoj nových služeb.

V minulých letech se v ČRa významně podílel na rozvoji celorepublikové WiMAX sítě, přípravě a zahájení poskytování cloud computing služeb, datových center a DVB-T vysílání. 

Dnes pracuje na přípravě přechodu na novou generaci televizního vysílání DVB-T2, digitalizaci rozhlasového vysílání DAB a celkovým strategickým směrováním ČRa.

Ing. Tomáš Řapek | TELEKO digital, a.s.

Absolvent ČVUT v Praze obor elektro inženýrství.

11 let pracoval v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání jako vedoucí technického oddělení. Od roku 2004 je jednatelem společnosti Teleko, s.r.o., která provozuje 17 rozhlasových vysílačů v pásmu FM po celém území České republiky, což představuje více než 30 % pokrytého území ČR.
Působí také jako předseda představenstva Teleko Digital, a.s.

Jeho prací a zároveň koníčkem se stala oblast FM a digitálního rozhlasového vysílání (Digital Audio Broadcasting).

Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. | VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky

Absolvent VUT v Brně obor Radioelektronika (1961), CSc.(1965), docent (1975), profesor (1991). V roce 2010 byl jmenován emeritním profesorem.
V letech 1996 – 2003 proděkan FEI VUT Brno, postupně člen vědeckých rad FEI VUT, VUT Praha, oborové komise Technických věd GAČR a mnoha dalších akademických a odborných grémií.

Aktivity v oblastech:

  • V pedagogické oblasti přednášel řadu předmětů z problematiky analogové a zejména digitální televizní techniky, videotechniky a zpracování signálů. Je autorem 25 učebních textů. Vychoval 10 nositelů vědecké hodnosti CSc. a PhD.
  • Ve vědecké oblasti je autorem 2 monografií, autorem nebo spoluautorem 290 publikací v mezinárodních i národních vědeckých i odborných časopisech a sbornících konferencí. Je autorem 7 patentů a autorských osvědčení. Řešil více jak 40 výzkumných úkolů a 9 grantových projektů.
  • Digitální rozhlasové a televizní systémy (projekt a realizace digitalizace TV vysílání, člen akademické skupiny komise vlády ČR pro digitalizaci).

Ing. Pavel Šedivý | Retia a.s., Systémový inženýr, vedoucí útvaru technické podpory

Absolvoval elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze v roce 1999, obor Radioelektronika. Od roku 2004 působí ve společnosti RETIA v Pardubicích.

Podílel se na systémovém návrhu mnoha 2D radarů pro sledování vzdušných cílů. Vedl několik výzkumných projektů zaměřených na optimalizaci parametrů a odolnosti radarových systémů. Nyní vede útvar technické podpory a pracuje jako hlavní systémové inženýr na několika 3D radarových projektech. Několik let se podílel na přednáškách předmětů Rádiové a navigační systémy a Rádiové systémy na katedře radioelektroniky FEL ČVUT.

Hlavními odbornými zájmy jsou radarové systémy, system engineering, radiotechnika a zpracování signálu a dat.

Ing. Pavel Šístek | Český telekomunikační úřad, vedoucí oddělení koncepce a strategie

Absolvoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze v roce 2001. Působil v řadě rozličných oblastí

  • v soukromé i státní sféře,
  • v laboratoři pro neionizující elektromagnetická pole a záření,
  • působil rovněž v oblasti tvorby animovaných filmů na pražské VŠUP,
  • mimo jiné v oblasti ekonomických hodnocení a financování projektů SFEU.

Poslední dekádu se zaměřil na telekomunikace a věnuje se v ČTÚ koncepční a strategické činnosti se zaměřením na oblast rádiových kmitočtů. Připravuje návrhy národních podmínek využití rádiového spektra, podílí se na zpracování národních strategických dokumentů v oblasti bezdrátových komunikací, spolupracuje na rozvoji konceptu Open Data a účastní se zajištění provozu a rozvoje některých národních i evropských informačních portálů v oblasti rádiového spektra.

Ing. Vojtěch Spurný | ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, katedra kybernetiky, skupina Multirobotické systémy

Vojtěch Spurný získal inženýrský titul na ČVUT v Praze v roce 2015 a aktuálně studuje na stejné univerzitě doktorské studium zabývající se plánováním trajektorií pro skupiny bezpilotních helikoptér. Na ČVUT v Praze je členem skupiny multi-robotických systémů (http://mrs.felk.cvut.cz/) pod vedením Dr. Martina Sasky skládající se z více než 15 mladých výzkumníků.
V letech 2016 a 2018 působil jako hostující výzkumník na University of Pennsylvania v USA, kde spolupracoval se skupinou Vijaye Kumara z laboratoře GRASP.
Je autorem či spoluautorem 4 článků v recenzovaných sbornících konferencí a 6 článků v předních robotických časopisech jako jsou RAL, JFR nebo RAS. V Google Scholar má více než 220 citací a H-index 8. Byl členem týmu ČVUT, University of Pennsylvania a University of Lincoln, který v soutěži MBZIRC 2017 sponzorované 5 mil. USD získal v konkurenci 143 týmů z nejlepších světových technických univerzit zlatou medaili. Aktuálně je členem týmů řešící soutěže MBZIRC 2020 a DARPA Subterranean Challenge.

Ing. Tomáš Straka | Rohde & Schwarz Praha, s.r.o.

Absolvoval elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze v roce 1995, obor Telekomunikace.

Následně 11 let pracoval v různých telekomunikačních firmách a od roku 2006 je zaměstnán ve společnosti Rohde & Schwarz Praha, kde má na starost oblast Broadcast & Média.
Podílí se na dodávkách DVB-T/T2 vysílačů, headendu, monitoringu, TV měřicí techniky a také systémů pro TV produkci a post produkci.

Ing. Karel Trpák | Česká televize

Vystudoval FEL ČVUT, obor videofrekvenční technika. Pracoval v Československé televizi jako technik a později jako vedoucí směny, v  letech 1993 – 1998 zastával funkci hlavního inženýra České televize, v letech 2000 – 2002 byl ředitelem techniky společnosti TV3 a v letech 2003 – 2017 pracoval jako vedoucí vysílací techniky České televize.
Účastnil se práce v Technické komisi mezinárodního sdružení EBU a od roku 1993 přivážel do ČR první poznatky o digitálním vysílání jako zástupce České televize ve sdružení DVB. Aktivně se také podílel na prvním satelitním digitálním vysílání v ČR a na zavádění nových technologií v televizním vysílání.

Ing. Vilém Veselý | Ministersvo průmyslu a obchodu

Absolvent Fakulty dopravní ČVUT v Praze.

Od roku 2004 působí v oblasti regulace sítí a služeb elektronických komunikací, původně v Českém telekomunikačním úřadu a posledních 6 let na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

V odboru elektronických komunikací vede oddělení, které má v působnosti mezinárodní vztahy v elektronických komunikacích, nejen v rámci EU, ale i v celosvětovém měřítku.

Ing. Tomáš Vik | Český telekomunikační úřad

Celý svůj profesní život se zabývá problematikou rádiového příjmu a měření rádiových zařízení, nejdříve v Inspektorátu radiokomunikací, od roku 1993 pak v Českém telekomunikačním úřadě.

V současné době pracuje v oddělení technické podpory Brno, kde se zabývají kontrolou rádiového spektra, rádiových zařízení a sítí, řešení stížností na rušení, měření pokrytí signály radiokomunikačních sítí, otázkám EMC a v těchto oblastech i technickou podporou ostatních oddělení ČTÚ.

Dr. Ing. Petr Vítek | Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, oddělení koncepcí a strategií

Absolvent oboru Radioelektronika na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, kde od roku 2004 působí i jako člen oborové rady tohoto oboru. Po studiích se zabýval moderními přenosovými soustavami televize a rozhlasu a po nástupu do České televize se od roku 2000 dlouhodobě věnoval mezinárodním aktivitám v Technické komisi Evropské vysílací unie EBU. Vedle digitalizace televizního řetězce se zabýval pozemním a satelitním vysíláním a digitálními metodami komprese a reprodukce videoobsahu. Konvergence různých komunikačních technologií ho přiměla rozvíjet a implementovat platformy pro interaktivní televizi jako je dnešní HbbTV a IPTV.

V letech 2017-2019 měl na starost domácí a zahraniční elektrotechnický a elektronický  průmysl se zaměřením na přímé zahraniční investice v agentuře CzechInvest.

S nástupem mobilní bezdrátové technologie 5G se nyní jako expert věnuje novým sítím a službám elektronických komunikací v oddělení koncepcí a strategií Ministerstva průmyslu a obchodu.

Prof. Ing. Karel Vlček, CSc. | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav počítačových a komunikačních systémů

Profesor Vlček byl zakládající osobností katedry telekomunikací, na Technické univerzitě VŠB v Ostravě, posléze působil jako tutor v oboru biomedicínského inženýrství, který byl organizačně začleněn do katedry měřicí a řídicí techniky. Na výzvu Prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc., tehdejšího děkana FEI, TU-VŠB, byl zařazen jako profesor na katedru informatiky. V této pozici nastoupil i na nově vzniklou (je to už deset let J) FAI UTB ve Zlíně na (nově vzniklý J) Ústav počítačových a komunikačních systémů jako ředitel.

Odborně se věnuje rádiové komunikaci ve specializaci, která tento obor v současné době dynamicky rozvíjí, oblasti mobilních komunikací. Při výzkumné činnosti čerpá ze svých zkušeností z průmyslu, kde působil až do roku 1990. Svoji učitelskou profesi zahájil na Střední průmyslové škole vakuové elektrotechniky v Rožnově pod Radhoštěm, akademickou dráhu rozvíjel v někdejším VÚMS Praha a rovněž na ČVUT Praha, kde byl habilitován v oboru telekomunikací. Profesorem v oboru výpočetní technika byl jmenován na FEI, TU-VŠB v Ostravě.

Jeho nejčastěji citovanými pracemi jsou ty, které se zabývají návrhem zákaznických obvodů a z těch nejnovějších citovaných prací je to návrh mikrovlnné antény z polymeru, tvořeného nanovlákny s částicemi stříbra, který byl přijat v roce 2014 a mají udělený Evropský patent. Prof. Vlček je spoluautor patentové přihlášky na anténu mobilního zařízení: „Microwave Antenna with Integrated Function of Organic Vapor Sensor“. 

Ing. Petr Zeman | Český telekomunikační úřad

Ing. Karel Zýka, Ph.D. | Český rozhlas

Narozen 18. května 1967. V roce 1992 absolvoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze a v roce 2021 doktorské studium na HAMU v oboru Zvuková tvorba. Celý svůj profesní život pracuje v médiích. Pět let byl technickým ředitelem Rádia Alfa, prvního soukromého celoplošného rádia v České republice, kde zaváděl řadu nových, v té době unikátních, technologií.

V letech 2000 až 2006 pracoval v Českém rozhlase jako ředitel Úseku komunikace. Následně obě zkušenosti využil v Televizi Prima, kde šest let řídil síť regionálních televizí a kde byl mimo jiné zodpovědný za přechod regionů na digitální vysílání DVB-T. V té době byl také členem expertní skupiny ČTÚ, která přechod všech televizí na digitální terestrické vysílání koordinovala. V září 2014 se stal ředitelem techniky Českého rozhlasu, kde vede projekt digitalizace vysílání.

Dlouhodobě je také členem řídícího výboru světového digitálního fóra WorldDAB, aktuálně ve funkci Vice Prezidenta. Řadu let také působil v řídícím výboru evropské DAB aliance EDRA a jako člen představenstva Eurovision Services v rámci Evropské vysílací unie (EBU).